Jomgården´s HawkEye (Eye)

img_5048

Namn: Eye
Kennelnamn: Jomgården´s HawkEye
Ras: 
Släthårig foxterrier
Född: 4 juni 2017
Vikt: 8,5 kg
Mankhöjd: ca 40 cm
Regnr: SE 40213 /2017
Chipnr: 968000010496036
AkA (also known as): Lilleplutt, lilleman, bajamajjan, ajjabajjamannen, baglamojjon, bagamojjon, Ajbaj, Bajbaj, Pelleplutt, Pajpaj, Lilla E, Fladder, flädder, pottsorken, pottan, idioton, pluttskrutt ….
Egenskaper: otrolig kelsjuk, vill gärna hångla in tungan i mun på en, arbetsvilja med stort A, älskar att jobba, är lite främlingsfientlig *fnissar* som en traditionell pyrre ska vara antar jag. Bara det att han har lite mer i sig, gillar inte när en främmande person tar ögonkontakt, försöker locka eller bjuda på godis. Han är nog som många andra pyrrar, en fis i facet dvs du får inte rikigt vara fred förrän du har ett hundansikte i ditt ansikte :). Väldigt följsam och älskar avfall oavsett om det må vara plast, kartong eller en vanlig pinne.

Varför blev det en pyrre?
Berger des Pyrénées [bɜʀʒe’de piʀene’] är en medelstor vallhund som har sitt ursprung i den franska delen av Pyrenéerna. Det finns två varianter av rasen: Berger des Pyrénées à poil long (pyreneisk vallhund, långhårig) och Berger des Pyrénées à face rase (pyreneisk vallhund, korthårig).

En Berger har en speciell och unik karaktär. Det är en oerhört aktiv, alert, outtröttlig och intensiv hund. Den verkligen utstrålar energi, okynne och livsglädje. Ingenting går en Berger förbi och den vill gärna ha kontroll på hela sin omgivning. Den är snabb i reaktionerna och ständigt redo att svara på minsta retning.

Som den vallhund Bergern är så har den behov av aktivering. En Berger vill vara delaktig i familjens aktiviteter och vill känna sig nyttig. Med glädje och entusiasm ställer den upp på all form av träning, om det så är lydnad, agility, freestyle, spårarbete eller vallning m.m., ivrig över att få vara till lags. Rasen har inget extremt motionsbehov, men däremot har en Berger ett behov av att få springa fritt.

En Berger är en ras för den som har det lilla extra intresset och för den som är villig att lägga ner tid på sin hund. En Berger kräver sin ägare, men ger man den det den behöver och vill ha så ger den tillbaka tusenfalt och blir en idealisk partner för ett aktivt liv. CBPs slogan ”Alltid på G – Berger des Pyrénées” överensstämmer verkligen med hur en Berger är. Med ett spjuveraktigt energiknippe till Berger i huset blir livet aldrig tråkigt!
Källa: http://www.clubbergerdespyrenees.se/rasen/

Stamtavla:

6DE04133-28C5-4255-ABA1-BA1BE22DE956

Meriter:
180712 Patella utan anmärkning, Enköpings djurklinik
180823 HD ua och ED ua, ReDog Veterinärklinik, Västerås
180825 Genomförd BPH, spindeldiagrammet hittar du här.

Agility:

Lydnad:

Bruks: